+359 88 733 3215

Град Несебър, се намира само на 36 км североизточно от Бургас, на полуостров, свързан с брега само чрез тесен провлак. Той е основан преди повече от 3200 години. В края на бронзовата епоха е бил населяван от траки, а през VI в. пр. Хр. бил превзет от древногръцкото племе дорийци

В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя и е наречен Месемврия. През този период градът се утвърждава като важен икономически и културен център, а след като Римската империя мести столицата си в Константинопол и приема християнството за официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове.

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Стар Град Несебър

Градът става част от Първата българска държава по времето на хан Крум през 812 г., а славяните, които се заселват в него, започват да го наричат Несебър. Градът пада под османско владичество през 1453 г.

 

Несебър е прочут с църквите си, строени през Средовековието. На територията на Стария град, на площ по-малка от 3000 кв. м, има цели седем храма, изградени в рамките на четири столетия – между XI и XIV в. Два от тях – „Св. Спас” и „Св. Стефан”, са превърнати в музеи.

История От Стари Времена

Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, където се съхнаняват находките, открити при археологически разкопки.

Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака. Полуостровът, на който е разполжен Старият Несебър, е включен от ЮНЕСКО в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. През лятото в античния театър на Стария град се организират концерти и множество други събития.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

BOOK NOW
Този уебсайт използва бисквитки и иска личните ви данни, за запитване за свободни дати и стаи.